Kruiden

De kleine kruidentuin 1 × 1

Verse kruiden mogen op geen enkel balkon ontbreken! Zodat de aromatische planten hun volle pracht kunnen ontplooien en u er lang van kunt genieten, is hier een kleine kruidentuin I x I voor u. Daarin kom je alles te weten over standplaats, teelt en verzorging. Zonaanbidders vs. halfschaduwliefhebbers Om ervoor te zorgen dat kruiden hun intense aroma kunnen ontwikkelen en zoveel mogelijk van hun essentiële oliën kunnen vormen, is een plek in de zon essentieel voor hen. Vooral de klassieke mediterrane kruiden zoals rozemarijn, lavendel, tijm, salie of oregano hebben een plek nodig die zo mogelijk van ’s ochtends tot ’s avonds met zon is gezegend. De keukenkruiden zoals basilicum, bieslook, peterselie, pepermunt of koriander zijn anders. U kunt ook omgaan met een gedeeltelijk beschaduwde locatie. Op deze plek moeten ze echter minimaal 5 uur volle zon per dag krijgen. Helaas voelen kruiden zich erg ongemakkelijk in de schaduw. Het kan zijn dat de keukenkruiden groeien, maar het aroma laat veel te wensen over en ze zijn vaak erg vatbaar voor ziekten.

Een mooi thuis voor je kruiden

Het grote voordeel van kruiden: ze hebben niet veel ruimte nodig en je hoeft voor een kruidentuin op het balkon geen overmaatse plantenbakken aan te schaffen. Helaas blijven de kruiden die je koopt vaak in hun plastic pot zitten. Op de lange termijn kunnen ze zich hierin echter niet ontwikkelen en zal de plant vroeg of laat falen. Het is belangrijk dat uw potten een drainagegat hebben of dat u een drainagelaag (1-2 cm) van kiezels, geëxpandeerde klei of aardewerkscherven in de vaten plaatst. Want wat kruiden je niet zullen vergeven, is wateroverlast. Hierdoor verspreidt echte meeldauw (schimmelziekte) zich snel en gaan de wortels rotten als de grond blijvend te nat is. Zorg er dus voor dat het water altijd goed kan weglopen.

Voedingsverslaafden versus hongergevoelens

Het grote aanbod aan verschillende bodems in het tuincentrum heeft u vast al ontdekt. Een speciale kruidengrond is met name aan te raden voor de mediterrane kruiden, die ze graag arm aan voedingsstoffen, mineralen en schaars hebben. Voor je keukenkruiden kun je daarentegen ook biologische universele aarde gebruiken. Biologische kwaliteit vind ik erg belangrijk voor alles wat later op mijn bord belandt.

Kruiden op de juiste manier planten

Vaak zitten de kruiden al een beetje “vast” in hun plastic pot en zijn er moeilijk uit te krijgen. Als de wortels op de bodem van de pot verschijnen, kun je deze verwijderen en de pot vervolgens van alle kanten stevig tegen elkaar drukken. Voor een betere groei in de nieuwe pot moet je ofwel lichtjes met een mes aan de kluit krabben of de wortels een beetje openbreken met je vingers zodat ze niet meer in een cirkel groeien.

Hulpmiddelen voor in de tuin en bij het planten kun je onder andere vinden op Andriez.com.

Krab de kluit lichtjes zodat de plant beter kan groeien.

Voordat je je kruiden spontaan in een bakje doet, is het aan te raden ze vooraf grofweg te plaatsen. Zo zie je niet alleen welke combinatie er mooi uitziet, maar ook hoeveel ruimte je hebt voor meer kruiden. Samenwerken mag alleen als de eisen aan nutriënten, water en licht goed samengaan. Dat betekent in duidelijke taal: Combineer alleen mediterrane kruiden en meng niet met keukenkruiden. Zet de lavendel dus niet in een bakje bij de basilicum. Lavendel houdt van kaal en droog en de basilicum houdt van wat voedingsstoffen en veel water.