Jasje

Een lichte jack in arbeidersstijl

Vandaag, woensdag, laat ik jullie het “Sienna Maker Jacket” zien, een naaipatroon van Closet Core Patterns. Het is een lichtgewicht canvas jack met een kraag, grote zakken en een geïntegreerde riem. De naam “Maker Jacket” komt tot stand omdat de jas is ontworpen voor (naai)werk in het atelier. Maar ook buiten de naaikamer ziet het er goed uit. Overigens zijn de foto’s een paar weken geleden gemaakt, gelukkig zien de bomen hier er niet meer zo kaal uit. Het is nu aanzienlijk groener geworden Sienna Maker-jack In het dagelijks leven heb ik op de een of andere manier altijd een jas nodig om aan te trekken, dus draag ik vaak vesten of blousons, meestal gemaakt van gebreide of sweatstof. Maar deze keer wilde ik geweven stof gebruiken en met “Sienna” vond ik de juiste snit voor dit canvasmateriaal.

Vandaag, woensdag, laat ik jullie het “Sienna Maker Jacket” zien, een naaipatroon van Closet Core Patterns. Het is een lichtgewicht canvas jack met een kraag, grote zakken en een geïntegreerde riem. De naam “Maker Jacket” komt tot stand omdat de jas is ontworpen voor (naai)werk in het atelier. Maar ook buiten de naaikamer ziet het er goed uit. Overigens zijn de foto’s een paar weken geleden gemaakt, gelukkig zien de bomen hier er niet meer zo kaal uit. Het is nu aanzienlijk groener geworden Sienna Maker-jack In het dagelijks leven heb ik op de een of andere manier altijd een jas nodig om aan te trekken, dus draag ik vaak vesten of blousons, meestal gemaakt van gebreide of sweatstof. Maar deze keer wilde ik geweven stof gebruiken en met “Sienna” vond ik de juiste snit voor dit canvasmateriaal.

Ik koos voor een kakikleurig canvas gemaakt van 100% katoen en als materiaal met een gewicht van 252 g/m². Een stevig, dik en duurzaam materiaal dus. Ik bestelde 2 bijpassende D-ringen in antiek messing. Ik kocht alle materialen van Stoff Hemmers en de materiaalkosten waren slechts € 26, wat ik geweldig vind als je bedenkt dat ik hier 2,80 m stof heb genaaid. De materiaalbehoefte is eigenlijk 3,20m, maar daar ben ik ook heel goed uitgekomen. De kleur past goed bij de stijl van de werknemer.

Het bleek weer een langzaam naaiproject te zijn. Ik begon al in de winter en omdat er geen druk was om de jas klaar te maken, gaf ik mezelf eindeloos veel tijd en maakte ik af en toe een paar naden. Ik moet me absoluut aan dit anticyclische naaien houden omdat het gewoon veel relaxter is. Als de temperaturen goed zijn, trek je gewoon je nieuwe kledingstuk uit en geniet je van het weer. Verkeerde gekapte naden en het binnenaanzicht Bij de verwerking heb ik gekozen voor “valse velnaden”. Dat betekent dat ik de naadtoeslag afwerk, aan één kant strijk en vervolgens van buitenaf naai.

Omdat de jas geen voering heeft, hadden hier Franse naden kunnen worden gebruikt, zodat het binnenaanzicht bijzonder netjes had kunnen worden verwerkt. De volgende keer dat ik deze ook zou kiezen, in vergelijking met de valse velnaden, is de extra inspanning met de Franse naden niet zo groot. Het voordeel is dan dat je de naadtoeslag niet meer ziet. Voor de “hanger” gebruikte ik een laatste stukje van een stuk zwart-wit gestreepte biaisband, dat ik op vakantie kocht en op de een of andere manier nog steeds aan de Nederlandse stoffenwinkels doet denken.

Eventueel kun je nog knopen of een rist in de jas naaien, zodat je de jas dicth kunt doen.