Kabel-tv is het duurst

Kabel-tv is het duurst

Kabel, satelliet of digitaal: Wil je televisie ontvangen, dan heb je verschillende mogelijkheden. Een analyse van het consumentenportaal Verivox laat nu zien welke aansluiting de gebruiker het meeste kost. Er zijn vier verschillende manieren om televisie te ontvangen: enerzijds de klassieke zendkanalen kabel, satelliet en antenne. Maar ook internettelevisie wordt steeds belangrijker.

Volgens het Duitse vergelijkingsportaal Verivox zorgt tv-ontvangst via kabelnetwerkaansluiting voor de hoogste meerkosten voor de consument. Dit komt vooral door de hoge maandelijkse basistarieven voor de aansluiting.

Internet-tv heeft voordelen

Televisie kijken via internet is iets goedkoper. De meeste providers bieden ondertussen ook tv-tariefmodellen aan die niet gebonden zijn aan een internetcontract”, zegt tariefexpert Jens-Uwe Theumer van Verivox. “De markt voor online tv-platforms zoals Zattoo, Waipu of Joyn, veel gebruikt in het Duitstalige gebied van Europa, is nog maar net begonnen. Andere aanbieders zullen volgen.” Dit is ook een marktreactie op het succes van streamingproviders als Netflix. De meeste huishoudens hebben al de nodige internetverbinding met voldoende bandbreedte. Om live televisie op alle apparaten te kunnen ontvangen, heb je alleen het juiste tv-pakket nodig. Bij DSL-aanbieders kosten deze 10 tot 15 euro per maand bij HD-gebruik en de ontvangst van priv├ęzenders. Sommige van de puur online platforms Zattoo en Waipu zijn iets goedkoper. Met een klantaccount voor deze diensten kan de gebruiker ook onderweg televisie kijken.

Antenne en satelliet zijn de goedkoopste

De klassiekers bieden de goedkoopste zendmethodes: televisie via antenne of satelliet kost volgens Verivox net geen zeven of zes euro per maand. In ruil daarvoor accepteren gebruikers een lager aantal stations, vooral bij antenne-ontvangst. “Televisie is alleen gratis als je tevreden bent met de verouderde SD-standaard of zonder priv├ękanalen”, legt Verivox uit. Slechts 16 procent van de tv-huishoudens kijkt nog op deze manier televisie.

Sterker nog, de ontvangst via antenne neemt sterk af. Dit transmissiepad speelt slechts bij zes procent van de huishoudens een rol. Steeds meer mensen wenden zich hiervoor tot internettelevisie: zo’n negen procent ontvangt tv via hun internetprovider.

Kan goedkoper

Allemaal losse abonnementen voor telefoon, mobiele telefoon, internet, televisie, en streamingdiensten, kost extra geld. Veel providers bieden de mogelijkheid om alles in 1 pakket op te nemen, en dat is dus goedkoper. Kijk maar eens in de vergelijking van alles in 1 pakketten op https://www.alles-in1pakket.nl/.