Koolhydraten

Koolhydraten

Eem koolhydraatarm ontbijt kan een goede start voor een overvolle dag zijn, waarbij je ook nog eens op de lijn kunt genieten. Let bij het ontbijt op de volgende producten, want neit alles is zonder koolhydraten.

Muesli

Het mag duidelijk zijn dat gesuikerde ontbijtopties verboden zijn. Maar ook met zogenaamd gezonde alternatieven zouden de sensoren voor koolhydraten moeten werken: 30 gram havermout heeft al bijna 20 gram koolhydraten in de bagage. Het lichtere alternatief is om je eigen koolhydraatarme muesli te maken. Hartige noten zoals walnoten, hazelnoten of amandelen worden samen met pitten en zaden verwerkt tot een heerlijke, gezonde en koolhydraatarme topping voor het ontbijt.

Bonen en peulvruchten

Veel bonen en peulvruchten zijn behoorlijk eiwitrijk en worden ook door vegetariërs en veganisten als eiwitbron gebruikt. Bovendien bevatten ze goede vezels en hebben ze enkele gezondheidsvoordelen. Maar ze bevatten tegelijkertijd veel koolhydraten.

Afhankelijk van hoeveel koolhydraten je eet op het koolhydraatarme dieet, moet je bonen en peulvruchten niet vaak of helemaal niet eten. In onze receptenwereld vind je veel gezonde koolhydraatarme recepten.

Suiker en honing

Natuurlijk zijn traktaties met veel suiker, zoals koekjes, snoep, cake of ijs, voedsel dat je moet vermijden tijdens een koolhydraatarm dieet. Maar ook in veel natuurlijke varianten zit suiker verstopt – en dit werkt in het lichaam net als witte industriële suiker:

  • Witte suiker: 100 gram koolhydraten
  • Agavesiroop: 76 gram koolhydraten
  • Honing: 75 gram koolhydraten
  • Ahornsiroop: 67 gram koolhydraten

Bovendien bevatten deze voedingsmiddelen nauwelijks belangrijke voedingsstoffen – de weinige koolhydraatrijke voedingsmiddelen die bij een koolhydraatarm dieet worden geconsumeerd, moeten veel voedingsstoffen en vezels bevatten.

Melk en gezoete yoghurt

Melk bevat veel belangrijke voedingsstoffen zoals calcium en vitamines uit de B-groep. Maar ook hier kunnen sommige koolhydraten zich verstoppen. Volle melk, magere melk en magere melk maken hier niet uit, ze bevatten allemaal vijf gram koolhydraten per 100 milliliter.

Een scheutje melk in koffie of thee mag, maar kan ook vervangen worden door plantaardige melk zoals amandelmelk – ongezoet heeft soms helemaal geen koolhydraten. Room bevat zelfs maar drie gram koolhydraten per 100 milliliter.

Yoghurt is ook een van de voedingsmiddelen die in eerste instantie als “ongevaarlijk” wordt beschouwd tijdens een koolhydraatarm dieet. Er zitten inderdaad weinig koolhydraten in natuurlijke yoghurt. Voorzichtigheid is geboden met gezoete, magere of magere yoghurt en varianten met een fruitsmaak.

Hier zitten vaak koolhydraten verstopt. Een magere fruityoghurt (150 gram) weegt nog steeds 14 gram koolhydraten, terwijl de magere natuuryoghurt daarentegen slechts vier gram weegt. Dit geldt ook voor de lactosevrije versie, hier heeft een kopje aardbeienyoghurt (150 gram) maar liefst 23 gram koolhydraten, terwijl de natuuryoghurt met 3,8 procent vet maar zes gram bevat. Wil je toch een fruitige traktatie eten, mix dan ongezoete natuuryoghurt met wat vers fruit: de koolhydraatarme yoghurtvariant is klaar. (Lees punt 9 voor het beste koolhydraatarme fruit.) Witbier en pils bevatten drie gram koolhydraten per 100 milliliter, dat is al 15 gram per portie.Voorzichtigheid geldt ook voor winterglühwein, die 15 gram koolhydraten per 100 milliliter bevat.