Ben je onderweg en wil je een tijdschrift doorbladeren? Het wordt al donker, maar je moet toch nog iets lezen dat ook in kleine lettertjes staat? Dan is een leeshulp je praktische metgezel! Als u slechtziend bent en in een groot aantal verschillende situaties en omgevingen moet lezen, kan een van de vele verschillende leeshulpmiddelen iets voor u zijn.
Geschiedenis van het vergrootglas
Een vergrootglas is een lens die, dankzij een speciale, naar buiten gebogen snede, objecten kan vergroten als je er doorheen kijkt. De geschiedenis van het vergrootglas gaat terug tot de 11e eeuw. De uitvinding van het eerste optische leeshulpmiddel, het vergrootglas, wordt toegeschreven aan een Arabische geleerde. In de 16e eeuw arriveerde het vergrootglas ook in de westerse wereld toen Leonard Diggs in 1571 voor het eerst een werkend hulpmiddel voor optische vergroting (meer bepaald een telescoop) beschreef en presenteerde in een wetenschappelijk tijdschrift. De wetenschappers van die tijd waren enthousiast over de mogelijkheden van vergroting met een kleine bolle convergerende lens. Het staat buiten kijf dat het vergrootglas vandaag de dag nog steeds bestaat.
Wat het klassieke vergrootglas zo aantrekkelijk maakt voor de normale consument, is hoe eenvoudig het is. De meest voorkomende vorm van de convexe convergerende lens is waarschijnlijk bekend als een leesloep. Maar hoe zien we de dingen vergroot? De kromming van het glas – in het geval van het vergrootglas is het convex, dus naar buiten gebogen – verschuift de focus achter de lens en we zien een uitvergrote weergave van de objecten.
Als je door het vergrootglas kijkt, zie je niet het werkelijke beeld van het object achter de lens, maar een ‘virtueel beeld’. Als je de afstand tussen het oog en de lens of het vergrootglas en het object verandert, krijg je verschillende vergrotingen. Om deze reden kan een conventioneel vergrootglas worden gebruikt voor zowel verziendheid als presbyopie. Als u bijziend bent, brengt een conventioneel vergrootglas geen verbetering – dit kan alleen worden bereikt met een speciaal aangepaste bril.
Welke soorten vergrootglazen zijn er?
Er zijn veel soorten leeshulpmiddelen. Er zijn producten voor de meest uiteenlopende toepassingsgebieden en omgevingssituaties waarin u voor een beter zicht afhankelijk bent van een vergroting. Hieronder laten we u kennismaken met de verschillende soorten leeshulpmiddelen.
Leesvergrootglas
Zoals de naam al doet vermoeden, is een leesloep of loepbril speciaal ontworpen om te lezen. Het heeft een groot gezichtsveld en kan meestal gemakkelijk 1-20 keer vergroten. Het heeft een laag gewicht, is vaak van kunststof en vooral ontworpen om het lezen bijzonder aangenaam te maken. Er zijn dan ook zeer verschillende soorten leesloepen voor individueel gebruik.
Helderveldloep of leesstenen
Deze praktische leeshulpmiddelen zijn ook ontworpen om comfortabel te kunnen lezen. De lens van een helderveldloep is erg dik. Plaats dit vergrootglas eenvoudig bovenop de tekst zonder hem zelf vast te houden. Met deze leeshulp kan de tekst vergroot worden zonder te trillen.
Zakloepen
Een zakloep is een vergrootglas dat speciaal is ontworpen om onderweg mee te nemen. Deze leeshulpmiddelen zijn uitgerust met verschillende mechanismen om ze zo klein en gemakkelijk mogelijk te houden voor transport. Deze leeshulpmiddelen zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar met een vouw- of schuifmechanisme, of ze zijn over het algemeen zo klein dat ze gemakkelijk in kleine zakjes passen.
Handloepen
Een handloep is een klassieker onder de leeshulpmiddelen en is speciaal ontwikkeld voor comfortabel gebruik met de hand. De vergrootglazen zijn daarom gemaakt van materialen die bijzonder licht zijn, bijvoorbeeld kunststof. Dit voorkomt snelle vermoeidheid of mogelijke pijn in de hand.