Smartwatches kunnen op verschillende manieren worden gebruikt. WhatsApp-berichten, e-mails of sms die op de smartphone zijn ontvangen, kunnen op bijna elk smartwatch-model worden weergegeven. Daarnaast worden de klokken steeds vaker gebruikt als muziekopslagapparaat. De favoriete nummers kunnen op het horloge worden opgeslagen en via een Bluetooth-koptelefoon worden afgespeeld. Als deze functie niet bestaat, kunnen de nummers op de mobiele telefoon of populaire streaming-apps nog steeds via de klok worden aangestuurd.
Over bedieningselementen gesproken: de camera van de smartphone is meestal ook met de pols te bedienen. Een andere fundamentele taak van smartwatches is het verzamelen van fitnessgegevens. Dit omvat het horloge dat de stappen telt, de verbrande calorieën berekent, de hartslag meet en het slaapgedrag analyseert. Er zijn nauwelijks grenzen aan de mogelijkheden voor het gebruik van smartwatches, ook wel wearables genoemd. Ze groeien gestaag. Maar ook nu kunnen ze het dagelijks leven voor iedereen een stuk makkelijker maken!
Smartwatches met een geïntegreerd Google-besturingssysteem kunnen worden bediend via spraakinvoer OK GOOGLE en de Apple Watch met HEY SIRI. Soms kunnen we de spraakberichten in onze slimme horloge inspreken en ze vervolgens verzenden. De Apple Watch werkt perfect met een iPhone omdat op beide apparaten het Apple besturingssysteem is geïnstalleerd. Bij het koppelen van een Smartwatch op basis van Wear OS met een iPhone, kunnen er kleine beperkingen zijn, zoals het niet aankomen van iMessages op het horloge.
Dit komt door de twee verschillende besturingssystemen, hoewel Apple en Google steeds meer op elkaar afstemmen om een zo soepel mogelijke koppeling mogelijk te maken. De hernoeming van Google-software van Android Wear naar Wear OS in het voorjaar van 2018 is daar een duidelijk teken van. Het zoekmachinebedrijf maakte duidelijk dat niet alleen Android-smartphones met dit besturingssysteem kunnen worden gebruikt.
Ten derde, belangrijke software is Tizen OS van Samsung. De Zuid-Koreaanse fabrikant heeft voor zijn smartwatches een eigen besturingssysteem in het leven geroepen, dat niet alleen energie bespaart, maar ook met de iPhone en Android te gebruiken is. De smartwatch als informatieve metgezel: het zoeken naar een plaats, een straat of een restaurant hoeft niet te mislukken – uw slimme assistent kan u helpen bij al uw zoekopdrachten. Een blik op het horloge vertelt je ook of je vandaag de paraplu moet inpakken, hoeveel stappen je hebt gezet en of je je activiteitsdoel hebt bereikt. Als uw kennis van vreemde talen onvoldoende is, vraag het dan aan uw horloge, dat u kan helpen in het Engels, Frans en vele andere talen. Er zijn verschillende, grote en kleine, gevestigde fabrikanten die inmiddels naam hebben gemaakt in de smartwatch-markt.
Samsung begon aanvankelijk met fitnessarmbanden en heeft met zijn Gear S3 menig nieuwkomer op het gebied van smartwatches bereikt en een van de meest gewilde smartwatches van allemaal ontwikkeld. Fitbit, het merk dat fitnesstrackers zeer succesvol aanbood en in 2017 voor het eerst met de Ionic debuteerde met een smartwatch, maakte ook een zeer vergelijkbare ontwikkeling door. Leveranciers uit het luxesegment zoals TAG Heuer, Hublot of Montblanc hebben ook de behoefte ingezien en hebben modellen gelanceerd voor veeleisende liefhebbers van verfijnde accessoires. Apple is echter de onbetwiste leider op de markt: de modellen uit de Watch Series genieten van generatie op generatie een constant hoge vraag.
Er zijn talloze modellen, maar in deze smartwatches top 5 kun je kijken welke smartwatch het beste bij jou past.