Crypto

Wat zijn cryptocurrencies?

Cryptocurrencies zijn digitale valuta. Ze kunnen worden ingewisseld en verhandeld zoals elke conventionele of papieren valuta, maar vallen buiten de controle van financiële instellingen en overheden. Er zijn ontelbare cryptocurrencies met unieke kenmerken en toepassingen. Slechts enkelen van hen hebben tot nu toe een overeenkomstig hoge marktkapitalisatie, waaronder Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Litecoin, Ripple en Dash.

Van iedere cryptocoin is er een eigen koers, ten opzichte van of de dollar of de euro, zoals bijvoorbeeld de BTC koers euro.

Wat is cryptocurrency-handel?

Aandelen in cryptocurrencies betekent speculeren op prijsbewegingen van cryptocurrencies via een CFD-handelsaccount, of de onderliggende valuta kopen of verkopen via een beurs.

CFD-handel met cryptocurrencies

CFD’s zijn financiële derivaten waarmee u kunt speculeren op de prijsbewegingen van cryptocurrencies zonder dat u de onderliggende valuta’s fysiek hoeft aan te schaffen. U kunt long gaan (kopen) als u denkt dat de betreffende cryptocurrency in waarde stijgt, of short gaan (verkopen) als u verwacht dat de prijs zal dalen. CFD’s zijn hefboomproducten, wat betekent dat u slechts een kleine storting hoeft te doen – de zogenaamde marge – om een ​​volledige marktblootstelling in de onderliggende markt te krijgen. Aangezien uw winsten en verliezen worden berekend op basis van de totale omvang van uw positie, kan hefboomwerking zowel tot grotere winsten als tot verliezen leiden.

Koop en verkoop cryptocurrencies via een beurs

Wanneer u cryptocurrencies koopt via een beurs, koopt u de valuta fysiek. In dat geval opent u een beursaccount, stort u de volledige waarde van het actief om een ​​positie te openen en bewaart u de crypto-tokens in uw portemonnee totdat u klaar bent om de cryptocurrency te verkopen. Uitwisselingen zijn echter een uitdaging, omdat je met de technologie moet worstelen en de beschikbare gegevens moet leren gebruiken. Veel beurzen hebben ook hun beperkingen op de hoeveelheid gestort geld. De kosten van accountbeheer kunnen ook erg duur zijn.

Hoe werken cryptocurrencies?

De cryptocurrency-handel is gedecentraliseerd. Dit betekent dat ze niet in omloop worden gebracht of ondersteund worden door een centrale autoriteit zoals een overheid, maar worden beheerd via een netwerk van computers. Cryptocurrencies kunnen echter worden gekocht en verkocht via beurzen en worden opgeslagen in portefeuilles.

In tegenstelling tot traditionele valuta zijn cryptocurrencies een gedeeld digitaal eigendomsbewijs dat is opgeslagen op een blockchain. Als een gebruiker zijn eenheden van een cryptocurrency naar een andere gebruiker wil overdragen, stuurt hij ze naar zijn digitale portemonnee. De transactie wordt pas als voltooid beschouwd zodra deze is geverifieerd en toegevoegd aan de blockchain in het zogenaamde mining-proces. Nieuwe crypto-tokens worden meestal op deze manier gemaakt.

Wat is een blockchain?

Een blockchain is een gedeeld digitaal archief van gegevens. In het geval van cryptocurrencies is het een transactiegeschiedenis van elke eenheid van een cryptocurrency, die laat zien hoe de eigenaren in de loop van de tijd zijn veranderd. De blockchain slaat transacties op in zogenaamde blokken, waarbij nieuwe blokken aan het begin van de keten worden toegevoegd.